IZLOŽBA “ALGA SUŠAK – ČUVAR VAŠEG ZDRAVLJA” NA GOSTOVANJU U ZAGREBU

21. ožujka 2024.

Izložba “Alga Sušak – Čuvar vašeg zdravlja” koja je organizirana u suradnji našeg muzeja i Muzeja grada Rijeke, te je prošle godine bila postavljena u Kockici Muzeja grada Rijeke sada gostuje u Zagrebu, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Ovo farmaceutsko poduzeće, koje je u međuratnom periodu djelovalo u Sušaku, dobilo je ime po njegovom najpoznatijem brendu – „Algi za masažu“ kojeg je u svojoj ljekarni u Rijeci još od samog početka 20. stoljeća proizvodio i prodavao Dinko Budak. Budak je uz pomoć kolege farmaceuta Vladimira Kezelea stvorio moderan laboratorij koji je 1930-ih zapošljavao preko 50 djelatnika, dok se „Alga za masažu“ prodavala diljem svijeta. Priča o Ljekarničko-kozmetičkom laboratoriju Alga je obiteljska, lokalna, ali i priča iz nacionalne povijesti farmacije koja zaslužuje biti ispričana. Priča je to o vizionarstvu autora i osnivača Laboratorija „Alga“, o ubrzanom razvoju farmaceutske industrije u Hrvatskoj, o marketinški izrazito naprednim idejama, te na kraju priča o velebnoj povijesti grada Sušaka, danas jednog od riječkih kvartova.

Autori izložbe su Marin Pintur iz JGL Muzeja farmacije, te Kristina Pandža i Rafaela Ban iz Muzeja grada Rijeke.

Izložba se može razgledati do 12. svibnja.

 

snake tail

Pridonesi i ti obogaćivanju fundusa JGL Muzeja farmacije!

Ako smatraš da posjeduješ neke vrijedne predmete (recepte, dokumente, knjige, fotogafije, dopisnice, stojnice itd.) iz povijesti farmacije u Rijeci i Hrvatskoj, javi nam se!

snake head
snake body

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila izvrsno iskustvo.