O muzeju i osnivaču

m snake - kontakt

O muzeju

U centru Rijeke od listopada 2020. g. možete posjetiti novi muzej, JGL Muzej farmacije! Radi se o specijaliziranom muzeju gdje je moderno prikazana hrvatska i svjetska povijest farmacije, a za čije je osnivanje zaslužna kompanija Jadran-Galenski laboratorij d.d. u suradnji s Gradom Rijekom i Muzejom grada Rijeke. JGL Muzej farmacije je upisan u Upisnik muzeja Republike Hrvatske što znači da je ispunio sve zakonske preduvjete postavljene od strane Ministarstva kulture te je jedan od samo tri muzeja u Hrvatskoj kojemu su osnivači privatne pravne ili fizičke osobe.

Pogledajte:

Jadran-Galenski Laboratorij d.d.

Osnivač muzeja, Jadran-Galenski laboratorij d.d. je međunarodna farmaceutska kompanija, osnovana 1991.g., koja danas broji preko 1000 zaposlenih, prisutna na preko 50 svjetskih tržišta, a najpoznatiji brandovi JGL-a su Aqua Maris, Meralys, Normia, VizolS, Prolife, Dramina, JGL Dječja mast, Lactogyn. JGL je dobitnik i mnogih nagrada, poput Zlatnog ključa za najinovativnijeg izvoznika, Zlatne kune za najuspješniju veliku tvrtku u Primorsko-goranskoj županiji, nagrade za najbolju veliku proizvodnu investiciju, menadžera godine….

jgl

Od ideje do realizacije

Pokretanje muzeja je dugogodišnja želja g. Iva Usmianija, predsjednika Upravnog odbora JGL-a i osnivača poduzeća, a osim njega, projektni tim osnivanje JGL Muzeja farmacije su činili Eva Usmiani Capobianco, članica Upravnog odbora JGL-a i voditeljica projekta osnivanja muzeja, Marin Pintur, povjesničar i voditelj muzeja, Gorana Stipeč Brlić iz Studija za arhitekturu i urbanizam AO16 d.o.o, te Veronika Uravić Čolak iz Reedesign studia. JGL Muzej farmacije osnovan je kao podružnica tvrtke Jadran-Galenski laboratorij d.d. upisom u Sudski registar Trgovačkog suda u Rijeci 21.10.2020. Upisu je prethodilo Rješenje Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske o utvrđivanju zakonskih uvjeta za obavljanje muzejske djelatnosti, a muzej je otvoren za javnost 22.10.2020.

Vizija

Vizija Jadran Galenskog laboratorija d.d. kao osnivača, je da JGL Muzej farmacije u budućnosti bude prepoznat kao referentna ustanova u istraživanju povijesti farmacije, da bude dodatna atrakcija u turističkoj ponudi Rijeke, te da svojim aktivnostima odradi kvalitetnu ulogu u edukaciji budućih djelatnika u farmaciji.
Želja je postati moderna muzejska institucija koja će svojim djelovanjem, stručnim radom, prikupljanjem muzejske građe i sl. doprinijeti razvitku poduzeća kao osnivača, ali i grada Rijeke te Republike Hrvatske.
higija
eskulap

Misija

Misija muzeja je afirmacija ljekarništva kao dijela našeg zdravstvenog i kulturnog identiteta, koje je kroz povijest bilo značajan čimbenik duhovnog i gospodarskog napretka grada i županije, a to je i danas, te očuvanje, zaštita i prezentacija građe vezane uz bogatu povijest farmacije u Rijeci i Hrvatskoj.
Misija muzeja je i da aktivno sudjeluje u životu lokalne zajednice kao mjesto susreta, učenja i zabave, posebno za mlađe generacije. Također, muzej mora govoriti o važnosti zdravlja kojemu ljekarništvo bitno doprinosi, dakle, u temeljima mora imati opću dimenziju i podsjećati na važnost struke. Jedan od motiva osnivanja JGL Muzeja farmacije je njegova edukativna djelatnost i to prvenstveno prema učenicima farmaceutskih škola i studentima farmacije iz cijele Hrvatske, ali i prema svakom posjetitelju muzeja.
snake magenta s shape - JGL Muzej Farmacije
snake tail

Pridonesi i ti obogaćivanju fundusa JGL Muzeja farmacije!

Ako smatraš da posjeduješ neke vrijedne predmete (recepte, dokumente, knjige, fotogafije, dopisnice, stojnice itd.) iz povijesti farmacije u Rijeci i Hrvatskoj, javi nam se!

snake head
snake body

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila izvrsno iskustvo.