Otvoren JGL Muzej farmacije!

22. listopada 2020.

Dugo pripremani JGL Muzej farmacije otvoren je u Užarskoj ulici 11, u užem središtu Rijeke. Riječ je o specijaliziranom muzeju gdje je moderno prikazana hrvatska i svjetska povijest farmacije, a za čije je osnivanje zaslužna kompanija JGL u suradnji s Gradom Rijekom i Muzejom grada Rijeke.

„Farmacija je dala neporeciv doprinos ljudskoj civilizaciji i kulturi. Vjerujem da će ovaj bogat i zanimljiv postav potaknuti zanimanje brojnih građana Rijeke, kao i naših gostiju, za farmacijom i bogatom poviješću Rijeke u tom segmentu. Presretan sam što smo baš mi iz JGL-a uspješno realizirali ovaj projekt i što možemo našem gradu, u godini u kojoj nosi titulu Europske prijestolnice kulture, dati još jedan kulturni i edukativni sadržaj te sve posjetitelje uvjeriti koliko je hrvatsko ljekarništvo bilo i jest napredno te koliko je ukorak sa svjetskim trendovima u farmaciji. JGL danas posluje na više od 50 tržišta u svijetu, a baštinimo dugu ljekarničku tradiciju. Tijekom naših 30 godina rada prikupili smo bogatu građu iz povijesti ljekarništva što, uz doniranu privatnu ljekarničku zbirku našeg najvećeg živućeg autoriteta povijesti farmacije prof. dr. sc. Vladimira Grdinića, čini okosnicu ovog jedinstvenog, privatnog i prvog hrvatskog specijaliziranog muzeja farmacije“, rekao je Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a. 

Otvorenju JGL Muzeja farmacije nazočili su predstavnici Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije, suosnivača – Grada Rijeke i Muzeja grada Rijeke te uglednici iz farmaceutske, medicinske i muzeološke struke.

snake tail

Pridonesi i ti obogaćivanju fundusa JGL Muzeja farmacije!

Ako smatraš da posjeduješ neke vrijedne predmete (recepte, dokumente, knjige, fotogafije, dopisnice, stojnice itd.) iz povijesti farmacije u Rijeci i Hrvatskoj, javi nam se!

snake head
snake body

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila izvrsno iskustvo.