Izložba JGL Muzeja farmacije na Korzu

16. srpnja 2021.

U organizaciji JGL Muzeja farmacije na postamentima na Korzu u razdoblju od 20. – 27. srpnja biti će postavljena izložba koja obrađuje povijesne ljekarne Rijeke i Sušaka s kraja 19. i početka 20.stoljeća.

Farmacija je dala neporeciv doprinos civilizaciji, a ljekarne i ljekarnici su bili iznimno važni za svakodnevni život i razvoj svakog mjesta. Godine 1240. ediktom cara Fridriha II. farmacija se razdvaja od medicine i postaje zasebna djelatnost što je ključni događaj za razvoj ljekarništva. Hrvatska je zemlja koja baštini 750 godina duge ljekarničke tradicije; naša najstarija ljekarna u Trogiru datira iz 1271. g. Među najstarijim sačuvanim ljekarnama koje rade u kontinuitetu u Europi je samostanska ljekarna Male Braće u Dubrovniku iz 1317. g. što upućuje na zaključak da se farmacija u Hrvata razvijala gotovo istodobno s europskim trendovima u ljekarništvu.

U godini kada obilježavamo vrijedan jubilej, JGL Muzej farmacije ovom izložbom želi Riječanima i svim gostima prikazati ljekarne koje su krajem 19. i početkom 20.stoljeća djelovale u Rijeci i Sušaku.

Posjetitelji će se imati priliku detaljnije upoznati s ljekarnama koje su djelovale u Rijeci u njezino “zlatno doba”, a neke od njih se i dan danas nalaze na istome mjestu!

JGL Muzej farmacije je otvoren u listopadu 2020. godine kao prvi privatni muzej ovakve vrste u Hrvatskoj, a u Užarskoj ulici 11 možete razgledati stalni postav muzeja te se na moderan način upoznati s poviješću farmacije u Rijeci, Hrvatskoj i svijetu.

Izložba je organizirana u suradnji s Gradom Rijeka.

snake tail

Pridonesi i ti obogaćivanju fundusa JGL Muzeja farmacije!

Ako smatraš da posjeduješ neke vrijedne predmete (recepte, dokumente, knjige, fotogafije, dopisnice, stojnice itd.) iz povijesti farmacije u Rijeci i Hrvatskoj, javi nam se!

snake head
snake body

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila izvrsno iskustvo.