Otvorena izložba ALGA Sušak – čuvar vašeg zdravlja!

9. ožujka 2023.

U suradnji JGL Muzeja farmacije i Muzeja grada Rijeke otvorena je izložba posvećena Ljekarničko-kozmetičkom laboratoriju Alga Sušak.

Izložba „Alga Sušak – čuvar vašeg zdravlja“ je prvenstveno motivirana direktnom komunikacijom s posjetiteljima dvaju muzeja te saznanjem da je priča o Algi, iako iznimno zanimljiva, relativno nepoznata među našim sugrađanima. Laboratorij Alga Sušak je ostavio značajan trag u povijesti Rijeke, a nezaobilazan je dio značajne privredne povijesti Sušaka u godinama između dva svjetska rata. Priča o Ljekarničko-kozmetičkom laboratoriju „Alga“ je obiteljska, lokalna, ali i priča iz nacionalne povijesti farmacije koja zaslužuje biti ispričana. Priča je to o vizionarstvu autora i osnivača Laboratorija Alga Dinka Budaka i Vladimira Kezelea, priča o ubrzanom razvoju farmaceutske industrije u Hrvatskoj, priča o marketinški izrazito naprednim idejama toga doba, te na kraju priča o burnoj povijesti naših krajeva u prvoj polovici prošlog stoljeća. 

Događaji oko nastanka i razvoja Laboratorija Alga su nedovoljno  poznati današnjim generacijama, a prilika je izložbom i katalogom podsjetiti i starije građane na zaboravljene priče. I u Muzeju grada Rijeke i JGL Muzeju farmacije smatramo da je važno da priča o Laboratoriju Algi, te viziji i trudu njegovih osnivača bude dostupna svima. 

Algu vezujemo uz Sušak u vremenu između dva svjetska rata, kada prvo iz Rijeke seli proizvodnju, a zatim gradi vlastiti pogon. Sušak je u spomenutom periodu važan jugoslavenski grad i privredno središte, značajna luka i sjecište prometnih puteva. Od 1924. godine započinje preobražaj malog mjesta u važno političko, privredno, kulturno, trgovačko i prometno središte, te će se do početka Drugog svjetskog rata udvostručiti broj stanovnika Sušaka. Alga i Sušak se usporedno razvijaju, i žive svoje zlatne godine. Svaki Algin proizvod ne propušta natpisom na ambalaži podsjetiti odakle dolazi i gdje se proizvodi. No, da ne duljimo, sve te i još puno drugih detalja ćete saznati upravo na ovoj izložbi i u katalogu izdanom povodom izložbe. 

Izložba se može razgledati do 31.svibnja u Muzeju grada Rijeke, Trg Riccarda Zanelle 1/1, utorak-subota 12-18h.

snake tail

Pridonesi i ti obogaćivanju fundusa JGL Muzeja farmacije!

Ako smatraš da posjeduješ neke vrijedne predmete (recepte, dokumente, knjige, fotogafije, dopisnice, stojnice itd.) iz povijesti farmacije u Rijeci i Hrvatskoj, javi nam se!

snake head
snake body

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila izvrsno iskustvo.