Otvorena izložba “750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske”

25. listopada 2021.

Ove godine se obilježava nekoliko vrijednih jubileja iz povijesti, ali i sadašnjosti hrvatske farmacije. JGL Muzej farmacije, u suradnji s Muzejom grada Rijeke i zahvaljujući posuditeljima vrijedne građe, ovom izložbom ispunjava jednu od svojih osnovnih zadaća, istraživanje i prezentaciju povijesti farmacije u Hrvatskoj. Zasigurno najvažnija „okrugla“ godišnjica je 750 godina od spomena prve ljekarne na tlu Hrvatske. Riječ je o ljekarni koja se nalazila na središnjem gradskom trgu u Trogiru. Kako se datum nastanka Trogirskog ugovora, 29. listopada, u Hrvatskoj obilježava kao Dan ljekarni, izložba, osim važnih događaja i osoba iz povijesti naše farmacije, obrađuje i povijesno značajne hrvatske ljekarne. Tako se na izložbi može razgledati vrijedna građa i doznati mnoge zanimljivosti vezane, osim uz već spomenutu trogirsku, uz ljekarne koje su djelovale ili još djeluju u Dubrovniku, Zagrebu i Rijeci. Osim značajnih ljekarni, jedan segment izložbe je posvećen i još jednoj iznimno vrijednoj obljetnici, 120 godina od izdanja „Hrvatsko-slavonskog ljekopisa“, prve farmakopeje na hrvatskom jeziku koja je od strane struke ubrzo proglašena i najkvalitetnijom u Europi.

Izložba „750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske“ je otvorena u Palači šećera u Rijeci na prigodan datum, 22. listopada, točno na prvi rođendan JGL Muzeja farmacije koji sa svojim postavom u Užarskoj ulici 11 u centu Rijeke sve zainteresirane posjetitelje na atraktivan način i moderan način upoznaje s nastankom i razvojem farmacije u Rijeci, Hrvatskoj i svijetu.

snake tail

Pridonesi i ti obogaćivanju fundusa JGL Muzeja farmacije!

Ako smatraš da posjeduješ neke vrijedne predmete (recepte, dokumente, knjige, fotogafije, dopisnice, stojnice itd.) iz povijesti farmacije u Rijeci i Hrvatskoj, javi nam se!

snake head
snake body

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila izvrsno iskustvo.