Tri godine rada JGL Muzeja farmacije!

23. listopada 2023.

JGL Muzej farmacije je proslavio tri godine rada. 22. listopada 2020. godine u centru Rijeke, u Užarskoj ulici otvoren je ovaj poseban muzej, specijaliziran za povijest farmacije.

Usprkos tome što je otvoren u pandemijsko doba koje je sa sobom nosila mnoga ograničenja, JGL Muzej farmacije se ubrzo pozicionirao kao poželjno mjesto obilaska na kulturno-turističkoj ruti našeg grada. Ono na što smo posebno ponosni je podatak da je dosad preko dvije tisuće najmlađih posjetitelja, učenika svih uzrasta i studenata organizirano posjetila JGL Muzej farmacije. Sigurni smo da među njima oni onih koji su se upravo u našem muzeju dodatno zainteresirali za farmaciju te će kasnije ostvariti karijeru upravo u toj plemenitoj profesiji.

Osim toga, muzej kontinuirano prikuplja muzejsku građu vezanu uz povijest farmacije u svijetu, Hrvatskoj i Rijeci, te sudjeluje i objavljuje stručne radove s temama iz povijesti farmacije u Hrvatskoj. Organizirane su i postavljene tri različite izložbe: „Ljekarne Rijeke i Sušaka s početka 20.stoljeća“, „750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske“ i „Alga Sušak – čuvar vašeg zdravlja“. Muzej je postao i Stručna baza Sveučilišta u Rijeci, Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta. Kruna svog tog rada je stigla u sklopu projekta JGL Integra kada je u novoj zgradi JGL-a na Svilnom uređen i izložbeni prostor s izloženim oko 2000 predmeta iz fundusa JGL Muzeja farmacije i zbirke prof. Vladimira Grdinića.

Vrijedi spomenuti i da je JGL Muzej farmacije partner u projektu „Aromas Itinerarium Salutis“ koji ima cilj promovirati Europsku rutu povijesnih ljekarni i ljekovitih vrtova, a u projektu sudjeluju muzeji farmacije, sveučilišta, turističke zajednice i razne udruge iz Hrvatske, Španjolske, Portugala, Švicarske, Italije, Rumunjske i Bosne i Hercegovine.

snake tail

Pridonesi i ti obogaćivanju fundusa JGL Muzeja farmacije!

Ako smatraš da posjeduješ neke vrijedne predmete (recepte, dokumente, knjige, fotogafije, dopisnice, stojnice itd.) iz povijesti farmacije u Rijeci i Hrvatskoj, javi nam se!

snake head
snake body

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila izvrsno iskustvo.